Gobarski nasveti
LISIČKE: lisičke vedno ko jih shranjujemo v zmrzovalnik očiščene blanširamo, tako ne bodo grenkega okusa.
SIROVKE: porabimo vedno sveže ali jih konzerviramo v slanici ali kisu. Za zmrzovanje niso primerne.
Kulinarična vrednost gob
Glavna kulinarična vrednost gob je v njihovem okusu, gobe imajo vse mogoče dišave in okuse, po česnu,moki, lešnikih itd. Nekatere gobe uporabimo le kot začimbe druge kot samostojno jed.
Gob na splošno ne smemo uživati prepogosto ali v prevelikih količinah, saj so težko prebavljiva hrana in jih želodec ne more predelati po več ur ali celo ves dan. Težje prebavljive gobe so predvsem: lisičke, bisernica, vse grive, (parkeljčki) ježki, štorovke.
PU. Pogojno užitne gobe je potrebno pred pripravo prekuhati in vodo odliti, da iz njih odstranimo strupene in škodljive snovi, pri nekaterih vrstah pa neprijeten vonj. Najbolj znane pogojno užitne gobe: bisernica, lupinarji, štorovke, žametasti goban, olivna golobica, polstena mlečnica in še precejšnje število drugih vrst.
Nekatere gobe moramo pred uporabo olupiti ježke, prašnice, klobuk bisernice... Gobe, lahko uživamo tudi surove. Najboljši je (karželj, knežja mušnica ki je zaščiten), vse vrste kukmakov, navadna ledenka, zelenkasta golobica in nekatere vrste gobanov (jesenski, borov, poletni ...).
Priprava gobjih jedi
Gobe grobo očistimo že na rastišču v gozdu, temeljito pa doma pred pripravo. Zavržemo vse stare in črvive gobe, odrežemo črvive, plesnive in vodene dele, trde bete, olupimo klobuke (pri bisernici), postrgamo trosovnice npr. ježkov in olupimo npr. cele prašnice. Posebno dobro moramo očistiti gobe, ki vsebujejo veliko smeti in zemlje, npr. borovega glivca, smrčke, hrčke ... Uporabimo torej le čvrste in zdrave gobe!
Ker gobe hitro propadajo, jih moramo obdelati čim prej, ker se bodo sicer pokvarile. S pripravo starih gob pa se lahko tudi zastrupimo. Na splošno pa velja, da moramo hitro uporabiti mehke gobe. Trde gobe, kot so npr. vse vrste mladih gobanov, golobice, lisičke ... pa lahko shranimo v hladilnik, vendar ne več kot za dva dni. V hladilniku jih ne smemo shranjevati v plastičnih vrečkah ali zaprtih posodah, saj morajo imeti dovolj zraka, sicer začnejo plesneti in gniti. Ko vzamemo gobe iz hladilnika, jih ponovno dobro pregledamo, če se v njih že niso pojavili črvi in gniloba.
Če je le mogoče gob ne peremo, ampak jih dobro očistimo s krtačko ali grobo krpo. Če je potrebno, pa jih samo oplaknemo z vodo, nikoli pa jih ne namakamo v vodi, saj posrkajo preveč vode. Narežemo jih na poljubne kose ali pustimo cele, lahko jih zmeljemo, odvisno od recepta, po katerem jih pripravljamo.
Gobe pripravljamo na najrazličnejše načine: surove, kuhane, dušene, pečene in ocvrte. Večina gob je primernih za vse načine priprave, nekatere pa le za pečenje in cvrenje npr. sočna mlečnica in dežnikarica, surova pa navadna ledenka. Pripravljamo lahko vsako vrsto posebej, najboljše pa so gobje mešanice, ker dobimo z mešanjem nove okuse, ki jih posamezne vrste nimajo. Okusi različnih vrst gob se zelo dobro dopolnjujejo. Moramo pa paziti, da mešamo enako trde vrste gob, ki imajo enako dobo kuhanja ali pečenja, ali pa mehkejše gobe dodajamo tršim kasneje, da bodo na ta način vse kuhane ob istem času.
Gobje jedi serviramo takoj po pripravi, saj je večina jedi, razen nekaterih solat iz gob, najboljših še prav toplih. Vsi ljubitelji bi si želeli uživati gobe čimbolj pogosto, vendar se ne priporoča prepogosto uživanje gobjih jedi, kakor tudi ne, da se preveč najemo le določenih vrst. Nepisano pravilo je, da naj se gobje jedi ne bi uživale več kot dvakrat tedensko, razen, če so gobe v majhnih količinah, le kot priloga drugim jedem. Večino pravilno nabranih gob je treba uporabiti najkasneje v 24 urah po skladiščenju na hladnem in zračnem prostoru, le nekatere zelo čvrste gobe pa lahko hranimo v hladilniku tudi 2 do 3 dni.
Če bomo pripravljali jedi iz zamrznjenih gob, le-teh nikoli ne odtalimo do konca, ampak uporabimo na pol odtaljene gobe.
Že pripravljene in zamrznjene gobje jedi (npr. panirane klobuke gob) pa ne odtajamo, ampak spečemo še zamrznjene (kot zamrznjen krompirček).